8.Once a father was seated at the dinner table with his wife and children.A good friend who had come to visit was eating with them.While they were sitting there the clock struck twelve,and the stranger saw the door open and a very pale little child dressed in snow-white clothes come in.It neither looked around,nor did it speak,but went straight into the next room.Soon afterwards it came back,and just as silently went out of the door again.
On the second and an the third day it came back in exactly the same manner.Then the stranger finally asked the father,whose beautiful child it was that went into the next room every day at noon.
"I did not see it,"he said,adding that he did not know whose child it might be.
The next day when it again came,the stranger pointed it out to the father,but the latter did not see it,nor did the mother and the children see anything.Then the stranger got up,went to the door of the room,opened it a little,and looked in.There he saw the child sitting on the floor,and busily digging and rooting about in the cracks in the floor.When it saw the stranger,it disappeared.
He now told what he had seen and described the child exactly.Then the mother recog-
nized it,and said,"Oh,it is my dear child who died four weeks ago."
They ripped up the floor and found two farthings(一種銅幣)which the child had once received from its mother to give to a poor man.It,however,had thought,"with that money you can buy yourself a piece of zwieback,"and had kept the farthings,hiding them in the cracks in the floor.
Therefore it had had no rest in its grave,and had come every day at noon to look for these farthings.Then the parents gave the money to a poor man,and after that the child was never seen again.
21.In the passage the writer use"it"to refer to the child instead of"he",becauseC.
A.the child is lovely
B.the child is so young that we can't know he is a boy or a girl
C.the child isn't.a(chǎn) person alive
D.the friend doesn't know who is the child
22.Why did the child return to find two farthings?D
A.Because he wanted to take them back to his grave.
B.Because he could buy himself a piece of zwieback.
C.Because he received from its mother to give to a poor man.
D.Because he can't forgive himself after his death.
23.what would be best title for the passage?B
A.A Strange Family B.The Stolen Farthings
C.A Good friend D.The disappeared Child.
分析 本文主要講述了一個過世的孩子因為曾經(jīng)犯了錯.而死后不能釋懷,而靈魂回到家里尋找曾經(jīng)對他很重要的東西,最后爸媽幫助他達成了心愿.
解答 21.C 細節(jié)理解題.根據(jù)文章內(nèi)容He now told what he had seen and described the child exactly.Then the mother recog-nized it,and said,"Oh,it is my dear child who died four weeks ago."由此可知,客人看到的那個孩子是這個主人家里一個月前去世的一個孩子,由此可知,沒有用he來替代,而用了it.故選C.
22.D 細節(jié)理解題.根據(jù)文章內(nèi)容which the child had once received from its mother to give to a poor man.It,however,had thought,"with that money you can buy yourself a piece of zwieback這是二個媽媽曾經(jīng)給了他讓他給一個老人的,而這個孩子卻留下了,想著用這個錢買東西.這是不對的,他過世之后也因此而不能原諒自己,故選D.
23.B 主旨大意題.根據(jù)文章內(nèi)容,本文主要講述了一個過世的孩子因為曾經(jīng)犯了錯.而死后不能釋懷,而靈魂回到家里尋找曾經(jīng)對他很重要的東西,最后爸媽幫助他達成了心愿(Then the parents gave the money to a poor man,and after that the child was never seen again.).結(jié)合選項,故選B
點評 本文是人物故事類閱讀理解.做這類題材閱讀理解時要求考生對文章通讀一遍,做題時結(jié)合原文和題目有針對性的找出相關(guān)語句進行仔細分析,結(jié)合選項選出正確答案.推理判斷題也是要在抓住關(guān)鍵句子的基礎(chǔ)上合理的分析才能得出正確答案,切忌胡亂猜測,一定要做到有理有據(jù)