2.John H.Johnson was born in a black family in Arkansas city in 1918.His father died in an accident when John was six.He was reaching the high school age,but his hometown offered no high school for blacks.
Fortunately he had a strong-willed caring mother.John remembered that his mother told him many times,"Son,you can be anything you want really to be if you just believe."She told him not to depend on others,including his mother."You have to earn success,"she said."All the people who work hard don't succeed,but the only people who do succeed are those who work hard."
These words came from a woman with less than a third grade education.She also knew that believing and hard work don't mean everything.So she worked hard as a cook for two years to save enough to take her son,who was then 15,to Chicago.
Chicago in 1933was not the promised land that black southerners were looking for.John's mother and stepfather could not find work.But here John could go to school,and here he learned the power of words-as an editor of the newspaper and yearbook at Du Sable High School His wish was to publish a magazine for blacks.
While others discouraged him,John's mother offered him more words to live by."Nothing beats a failure but a try."She also let him pawn(典當(dāng))her furniture to get the 500 dollars he needed to start the Negro magazine.
It is natural that difficulties and failures followed John closely until he became very successful.He always keeps his mother's words in mind."Son,failure is not in your vocabulary!"
Now John H.Johnson is one of the 400 richest people in America-worth 150 million dollars.
46.John's mother decided to move to Chicago becauseC.
A.his father died when John was very young
B.life was too hard for them to stay on in their hometown
C.John needed more education badly
D.there were no schools for Negroes in their hometown
47.John's motherD.
A.didn't believe in or depend on others
B.thought one could be whatever one wanted to be
C.believed one would succeed without working hard
D.thought no one could succeed without working hard
48.The underlined sentence"Nothing beats a failure but a try."meansD.
A.if you try,you would succeed
B.a(chǎn) failure is difficult to beat,even if you try
C.a(chǎn) try is always followed by a failure
D.no failure can be beaten unless you try
49.The story mainly tells usB.
A.how John H.Johnson became successful
B.a(chǎn)bout the mental support John's mother gave him
C.a(chǎn)bout the importance of a good education
D.a(chǎn)bout the key to success for blacks.
分析 本文講述了John H.Johnson的成功之路主要是由于他的媽媽對(duì)他的精神支持,媽媽一直都在鼓勵(lì)他,讓他在成功的道路上走的更遠(yuǎn).
解答 46:C 細(xì)節(jié)題.根據(jù)第四段Chicago in 1933 was not the promised land that black southerners were looking for.John's mother and stepfather could not find work.But here John could go to school,and here he learned the power of words-as an editor of the newspaper可知他們來(lái)到芝加哥是因?yàn)樵谶@里他可以獲得好的教育.故C正確.
47:D 推理題.根據(jù)第二段最后一句she said."All the people who work hard don't succeed,but the only people who do succeed are those who work hard."可知他的觀點(diǎn):不是所有努力的人都會(huì)成功,但是成功的人都需要很努力.故D項(xiàng)正確.
48:D 推理題.根據(jù)本句While others discouraged him,John's mother offered him more words to live by."Nothing beats a failure but a try."說(shuō)明他的媽媽認(rèn)為嘗試和努力最重要,故D項(xiàng)敘述正確.
49:B 主旨大意題.根據(jù)文章所描述的內(nèi)容可知在他的成功過(guò)程里,媽媽起了巨大的作用,媽媽一直都在鼓勵(lì)他,給他的精神支持是他成功的關(guān)鍵.故D項(xiàng)正確.
點(diǎn)評(píng) 本文是人物故事類閱讀理解.做這類題材閱讀理解時(shí)要求考生對(duì)文章通讀一遍,做題時(shí)結(jié)合原文和題目有針對(duì)性的找出相關(guān)語(yǔ)句進(jìn)行仔細(xì)分析,結(jié)合選項(xiàng)選出正確答案.推理判斷題也是要在抓住關(guān)鍵句子的基礎(chǔ)上合理的分析才能得出正確答案,切忌胡亂猜測(cè),一定要做到有理有據(jù).