17.What will man be like in the future-in 5000 or even 50,000 years from now?We can only make guesses,of course,but we can be sure that he will be different from what he is today,for man is slowly changing all the time.
Let us take an obvious example.Man,even five hundred years ago,was shorter than he is today.Now,on average,men are about three inches taller.Five hundred years is a relatively short period of time,so we may assume that man will continue to grow taller.Again,in the modern world we use our brains a great deal.Even so,we still make use of only about 20% of the brain's capacity (容量).As time goes on,however,we shall have to use our brains more and more,and eventually we shall need larger ones!This is likely to bring about a physical change to the head,in particular the forehead,will grow larger.
Nowadays our eyes are in constant use.In fact,we use them so much that very often they become weaker and we have to wear glasses.But over a very long period of time it is likely that man's eyes will grow stronger.
On the other hand,we tend to make less use of our arms and legs.These,as a result,are likely to grow weaker.At the same time,however,our fingers will grow more sensitive because they are used a great deal in modern life.
But what about hair?This will probably disappear from the body altogether in course of time because it does not serve a useful purpose any longer.In the future,then,both men and women are likely to be bald.
Perhaps all this gives the impression that future man will not be a very attractive creature to look at!This may well be true.All the same,in spite of all these changes,future man will still have a lot in common with us.He will still be a human being,with thoughts and emotions similar to our own.
32.Which of the following can replace the underlined word"bald"in Paragraph 5?D
A.hairy B.a(chǎn)ttractive C.ugly D.hairless
33.Which of the following serves as the evidence that man is changing?A
A.Man has been growing taller over the past 500 years.
B.Man's hair is getting thinner and thinner.
C.Man has got stronger eyes now than he ever had.
D.Man's arms and legs have become lighter and weaker.
34.The passage mainly tells us thatB.
A.man's life will be different in the future
B.future man will look quite different from us
C.man is growing taller and uglier as time passes
D.functions of man's organs will change greatly
35.It is implied thatC.
A.future life is always predictable
B.human beings hope for a physical change in the future life
C.body organs (器官) will become weaker if they are not used often
D.human beings will become more attractive in the future.
分析 本文是一篇科幻類短文,是關(guān)于將來(lái)的人類將變成什么樣子,如果我們對(duì)某項(xiàng)技能使用較多,那么我們就可能會(huì)進(jìn)一步發(fā)展該項(xiàng).如果我們不使用,那么某項(xiàng)技能就有可能退化.
解答 32.D 詞義猜測(cè)題,根據(jù)最后一段This will probably disappear from the body altogether in course of time because it does not serve a useful purpose any longer.In the future,then,both men and women are likely to be bald.可知頭發(fā)可能會(huì)在一段時(shí)間內(nèi)完全消失,因?yàn)樗辉儆杏昧耍畬?lái),男人和女人很可能會(huì)禿頂,故選D.
33.A 推理判斷題,根據(jù)第二段Man,even five hundred years ago,was shorter than he is today可知在過去的五百年里人們長(zhǎng)高了,故選A.
34.B 主旨大意題.根據(jù)主題段第一段We can only make guesses,of course,but we can be sure that he will be different from what he is today,for man is slowly changing all the time.說(shuō)明本文是關(guān)于將來(lái)的人會(huì)與現(xiàn)在的人有很大的差別,故選B.
35.C 推理判斷題.本文所舉的多個(gè)例子都說(shuō)明我們的身上的物體的變化都是因?yàn)椴皇褂枚l(fā)生的退化,如我們的頭發(fā),我們的四肢,故選C.
點(diǎn)評(píng) 考查學(xué)生的細(xì)節(jié)理解和推理判斷能力.做細(xì)節(jié)理解題時(shí)一定要找到文章中的原句,和題干進(jìn)行比較,再做出正確選擇.在做推理判斷題時(shí)不要以個(gè)人的主觀想象代替文章的事實(shí),要根據(jù)文章事實(shí)進(jìn)行合乎邏輯的推理判斷.