13.I should have been born with my fingers permanently glued to a keyboard.Since I was five,I've known that I want to be a professional writer:a journalist,a novelist,a modern-day Shakespeare,maybe.In my freshman year I tried to figure out what A Midsummer Night's Dream and The Tragedy of Julius Caesar were about.Macbeth in my sophomore year was much easier to understand.
However,I'm practically addicted to books,whether I'm reading or writing them.I can't go a single day without writing something.If I do.I feel pains in my fingers that won t go away until I pick up a pen and just let my thoughts out I can be inspired by anything:an expression,a song,a movie.Once I get inspired,it's like the wheels turning faster and faster as I think out one possible story after another.
My family is so widespread that whenever I meet with a cousin or an aunt I only vague y remember.I tell him or her Tm a writer because I know it will distinguish me from all the other"kids"in the family and make me memorable.One aunt hugged me and told me,"Just don't forget about the rest of us when you become the next J.K.Rowling."Smiling,I replied,"Don't worry,I won't."
Maybe I just want to leave my name on the world since I can't sing to create a great work of art-although I am a pretty good actor,but acting doesn't seem like the right path for me-I've chosen writing to make a name for myself.
25.When the author was a child,heA.
A.set writing as his life goal
B.was famous for his writing
C.shared his stories with others
D.considered himself a great writer
26.According to the text,the author likes writing probably becauseC.
A.he expects to become wealthier
B.he plans to make full use of his time
C.he wants to become well-known
D.he hopes to set an example to his peers
27.What can be the best title for the text?D
A.Never give up your dream
B.A good hobby,a good friend
C Just like writing from now on
D.A modern-day Shakespeare,maybe.
分析 作者從小就對寫作有很強的興趣,也從小就立志要從事寫作方面的工作.
解答 ACD
25.A 細節(jié)題.根據(jù)第一段Since I was five,I've known that I want to be a professional writer可知,從五歲時,我就已經(jīng)知道自己想成為一名作家,故選A.
26.C 推理題.從文章I tell him or her Tm a writer because I know it will distinguish me from all the other"kids"in the family and make me memorable.這句可知,我想成為作家主要因為可以讓為跟其他孩子區(qū)別開來,想讓為被別人記住,故選C.
27.D 主旨大意題.根據(jù)全文的介紹可知,作者從小就對寫作有很強的興趣,也從小就立志要從事寫作方面的工作,所以標(biāo)題可以為當(dāng)代的莎士比亞,故選D.
點評 本文是人生感悟類閱讀理解.這類題材是高考?嫉膬(nèi)容,它注重考查考生整體理解文章大意的能力,在做題時要結(jié)合題干以及上下文做出正確的選擇.